Optymalne warunki przechowywania oraz wrażliwość i produkcja etylenu poszczególnych owoców i warzyw.

Jak pokazuje praktyka, w transporcie owoców i warzyw, zaleca się ustawienie agregatu w trybie ciągłym (CONTINOUS) aby nie dopuścić do przemrożenia lub nadmiernych wahań temperatury

Warzywa
PRODUKTTEMPERATURA
Stopnie Celsjusza
PRODUKCJA ETYLENUWRAZLIWOŚĆ NA ETYLEN
  
Bakłażan0-12NŚR
Brokuły0 W
Burak ćwikłowy2-5 W
Cebula sucha-1 do 0BNN
Cukinia8-10 W
Cykoria sałatowa0-1BNŚR
Czosnek0BNN
Fasola szparagowa7-8NŚR
Groch w strąkach0BNŚR
Kalafiory0-1BNW
Kapusta brukselka0-1BNW
Kapusta głowiasta0-1BNW
wczesna
Kapusta głowiasta0-1BNW
Kapusta pekińska0-1BNSR – W
Karczochy0-1BNN
Kukurydza słodka0NN
Marchew młoda0-1BNW
Marchew0-1BNW
Młode warzywa w pęczkach0-1 W
Natka0-1 W
Ogórki8-11NW
Papryka7-10NN
Pieczarki0BNŚR
Pomidory zapalone12-15BNW
Pomidory dojrzewające10-12  
Pomidory dojrzałe8-10WN
Pory0-1BNŚR
Sałaty0-1BNW
Selery korzeń1NW
Selery naciowe0-1BNŚR
Szparagi0-2BNŚR
Szpinak0-1BNW
Ziemniaki wczesne10-15BNŚR
Ziemniaki dojrzałe5-10BNŚR
 
Owoce
PRODUKTTEMPERATURAPRODUKCJAWRAZLIWOŚĆ NA ETYLEN
Stopnie CelsjuszaWzględna powietrza %
Arbuzy10-12BNW
Awokado niedojrzałe5,5-8WW
Awokado dojrzałe2-5WW
Banany zielone13-15ŚRW
Brzoskwinie2-4ŚRŚR
Czereśnie2-5BNN
Gruszki2-5WW
Jabłka2-4BWW
Jabłka Idared3,5-4,5BWW
Jabłka Golden D.1,5-2BWW
Melony siatkowane niedojrzałe4-5WSR
Melony siatkowane dojrzałe2-3WW
Melony inne10-15ŚRW
Morele3ŚRŚR
Nektarynki3-4ŚRŚR
Cytryny4-8  
Navel hiszpańskie2-3BN 
Valencia late hiszpańskie2BN 
Grapefruity Floryda10  
Grapefruity Izrael10-12  
Pomelo7-9  
Mandarynki4-7  
Klementynki4,5  
Kiwi1-3NW
Śliwki1-3ŚRŚR
Truskawki1-4NN
Winogrona2-4BNN
Wiśnie2-3BNN
FRESH FRUIT EXPERT

Objaśnienia
Produkcja etylenu
BN = bardzo niska ( <0,1 μL/kg-godz. W 20̊ C)
N = niska ( 0,1 – 1,0 μL/kg-godz. W 20̊ C)
Śr = średnia ( 1 – 10,0 μL/kg-godz. W 20̊ C)
W = wysoka ( 10 – 100 μL/kg-godz. W 20̊ C)
BW = bardzo wysoka ( > 100 μL/kg-godz. W 20̊ C)
Wrażliwość na etylen
N – niska
Śr – średnia
W – wysoka

Opracowane na podstawie zaleceń wydanych przez Narodowy Instytut Produktów Świeżych, 440 market Towers, 1 nine Elms Lane London, SW 8 5 NN