Optymalne warunki przechowywania oraz wrażliwość i produkcja etylenu poszczególnych owoców i warzyw.
Jak pokazuje praktyka, w transporcie owoców i warzyw, zaleca się ustawienie agregatu w trybie ciągłym (CONTINOUS) aby nie dopuścić do przemrożenia lub nadmiernych wahań temperatury
Warzywa | |||
PRODUKT | TEMPERATURA Stopnie Celsjusza | PRODUKCJA ETYLENU | WRAZLIWOŚĆ NA ETYLEN |
Bakłażan | 0-12 | N | ŚR |
Brokuły | 0 | W | |
Burak ćwikłowy | 2-5 | W | |
Cebula sucha | -1 do 0 | BN | N |
Cukinia | 8-10 | W | |
Cykoria sałatowa | 0-1 | BN | ŚR |
Czosnek | 0 | BN | N |
Fasola szparagowa | 7-8 | N | ŚR |
Groch w strąkach | 0 | BN | ŚR |
Kalafiory | 0-1 | BN | W |
Kapusta brukselka | 0-1 | BN | W |
Kapusta głowiasta | 0-1 | BN | W |
wczesna | |||
Kapusta głowiasta | 0-1 | BN | W |
Kapusta pekińska | 0-1 | BN | SR – W |
Karczochy | 0-1 | BN | N |
Kukurydza słodka | 0 | N | N |
Marchew młoda | 0-1 | BN | W |
Marchew | 0-1 | BN | W |
Młode warzywa w pęczkach | 0-1 | W | |
Natka | 0-1 | W | |
Ogórki | 8-11 | N | W |
Papryka | 7-10 | N | N |
Pieczarki | 0 | BN | ŚR |
Pomidory zapalone | 12-15 | BN | W |
Pomidory dojrzewające | 10-12 | ||
Pomidory dojrzałe | 8-10 | W | N |
Pory | 0-1 | BN | ŚR |
Sałaty | 0-1 | BN | W |
Selery korzeń | 1 | N | W |
Selery naciowe | 0-1 | BN | ŚR |
Szparagi | 0-2 | BN | ŚR |
Szpinak | 0-1 | BN | W |
Ziemniaki wczesne | 10-15 | BN | ŚR |
Ziemniaki dojrzałe | 5-10 | BN | ŚR |
Owoce | |||
PRODUKT | TEMPERATURA | PRODUKCJA | WRAZLIWOŚĆ NA ETYLEN |
Stopnie Celsjusza | Względna powietrza % | ||
Arbuzy | 10-12 | BN | W |
Awokado niedojrzałe | 5,5-8 | W | W |
Awokado dojrzałe | 2-5 | W | W |
Banany zielone | 13-15 | ŚR | W |
Brzoskwinie | 2-4 | ŚR | ŚR |
Czereśnie | 2-5 | BN | N |
Gruszki | 2-5 | W | W |
Jabłka | 2-4 | BW | W |
Jabłka Idared | 3,5-4,5 | BW | W |
Jabłka Golden D. | 1,5-2 | BW | W |
Melony siatkowane niedojrzałe | 4-5 | W | SR |
Melony siatkowane dojrzałe | 2-3 | W | W |
Melony inne | 10-15 | ŚR | W |
Morele | 3 | ŚR | ŚR |
Nektarynki | 3-4 | ŚR | ŚR |
Cytryny | 4-8 | ||
Navel hiszpańskie | 2-3 | BN | |
Valencia late hiszpańskie | 2 | BN | |
Grapefruity Floryda | 10 | ||
Grapefruity Izrael | 10-12 | ||
Pomelo | 7-9 | ||
Mandarynki | 4-7 | ||
Klementynki | 4,5 | ||
Kiwi | 1-3 | N | W |
Śliwki | 1-3 | ŚR | ŚR |
Truskawki | 1-4 | N | N |
Winogrona | 2-4 | BN | N |
Wiśnie | 2-3 | BN | N |
Objaśnienia
Produkcja etylenu
BN = bardzo niska ( <0,1 μL/kg-godz. W 20̊ C)
N = niska ( 0,1 – 1,0 μL/kg-godz. W 20̊ C)
Śr = średnia ( 1 – 10,0 μL/kg-godz. W 20̊ C)
W = wysoka ( 10 – 100 μL/kg-godz. W 20̊ C)
BW = bardzo wysoka ( > 100 μL/kg-godz. W 20̊ C)
Wrażliwość na etylen
N – niska
Śr – średnia
W – wysoka
Opracowane na podstawie zaleceń wydanych przez Narodowy Instytut Produktów Świeżych, 440 market Towers, 1 nine Elms Lane London, SW 8 5 NN